Správne poháre na nápoje – aké poháre na nápoje?

Aperitívy / vodka/ sa podávajú v menších pohároch na stopke.

Na biele víno sú najvhodnejšie poháre tulipánového alebo rovného tvaru na vyššej stopke. Víno sa podáva vychladené 8-11 stupňov Celzia. Biele víno mať byť chladené a dolievať sa neodporúča pretože dolievaním stráca svoju arómu a pravú chuť. Biele vína sa podávajú  k bielym mäsám. 

Pri nápojoch nezabúdajte, že červené víno má mať približne izbovú teplotu. Podávame ho pri teplote 16-18 stupňoch Celzia. Červené vína môžte počas slávnosti aj dolievať. Podáva sa k tmavým mäsám. Pre červené vína sú vhodné poháre na stopke s trochu zúženým vrchom.

Zúženie pohára má pri červenom víne svoj význam.

Pri pití vnímame aj jeho arómu, ktorá pri tomto type pohárov tak rýchlo nevyprchá. 

Na šampanské víno vyberieme široké kalichy alebo vysoké štíhle poháre. Ak milujete bublinky, určite si vyberte vysoké, lebo vo vysokých pohároch zotrvajú bublinky dlhšie. Šampanské vína sa neodporúčajú dolievať, zmiešaním strácajú ich pravú chuť a teplotu. 

Na koňaky a brandy sú vhodné široké kalichy na krátkej stopke. Nižšie bruškaté poháre na stopkách si držíte dlaňami.  Podávajú sa nechladené. Whisky sa pije s ľadom, prípadne aj so sódou. 

Obsah pohárov nie je stanovené. Radšej je podávať väčšie poháre s menším obsahom ako malé poháre naliate po okraj pohára.