K správnemu prestretému stolu predchádza správne zostavené menu.
Úprava – prestieranie stolov v základe je rovnaké ako aj pri jednoduchom obede či nejakej inej slávností s viacerými chodmi jedál. Pri slávnostnom stolovaní s väčším počtom hostí potrebujete viac stolov.
Prestieranie stola – ako prestrieť stôl
Začnite prestierať.
Ako prvé kladieme na obrus taniere asi 2 centimetre od okraja stola. Podľa akéhokoľvek menu kladieme veľký tanier, tzv. klub tanier. Tento tanier slúži ako podkladový tanier.
-
Obrusy prestierajte na stoly odzadu miestnosti smerom k dverám.
-
Obrusy sa prekrývajú tak, že z pohľadu od dverí tvoria jeden dlhý obrus. Nie je pekné, keď vidíme z pohľadu dverí prekladanie obrusov.
-
Obrusy nemajú byť ani príliš dlhé ani krátke. Zo všetkých strán majú mať rovnakú dĺžku asi 25 cm, siahajúce po sedačku stoličky.
-
Obrusy majú byť pekne vyžehlené. Jeden rovný zažehlený puk stredom stola. Stred stola môžete vyzdobiť ozdobným pásom či inou dekoráciou.
-
Dekorácia pri oslavách má byť efektná, decentne zvolená pre daný druh oslavy.