Ukladanie príborov

  • Keď už máte pekne prestretý stôl obrusmi následne ukladajte príbory.
  • Príbory ukladajte taktiež 2 až 3 cm od okraja stola popri veľkom klubovom tanieri. Nikdy ich nestrkajte pod tanier.
  • Vidličku kladiete vľavo popri tanieri vidlicou hore.
  • Nôž zase vpravo ostrím ku tanieru.
  • Keď bude v menu polievka kladiete lyžicu vedľa noža dnom na stôl.
  • Plánujete podávať predjedlo pridajte ďalší príbor. Budete mať dva príbory. Lyžica zostáva medzi nožmi.
  • Pri predjedle beriete prvý príbor z vonkajšej strany. Počet príborov je limitovaný. Neukladáte na stôl viac než tri. Príbory radšej doložite.
  • Na nápoje ukladáme poháre nad špičku noža.
  • Keď sa v menu bude podávať šalát alebo kompót na stôl patrí lyžička aj vidlička.
  • Lyžičku na kompót dávame pred tanier s rukoväťou k pravej ruke.
  • Keď to bude kompót s kôstkami, nezabudnite tanierik položiť na stôl.
  • Vidličku na šalát kladieme pred tanier rukoväťou k ľavej ruke.
  • Vľavo ku tanieru servírujeme misku so šalátom.
  • Misku s kompótom zase vpravo.
  • Obrúsok postavíme do stredu taniera alebo po ľavej strane taniera. 

Na stred rovnomerne rozložíte koreničky, vázy s kvetmi, svietniky. Veľmi vhodným doplnkom slávnosti sú kvety vo váze, či ikebana z čerstvých kvetov.

Kvety vložte do vyšších aj užších váz, aby neprekážali rozprávajúcim sa hosťom. Ikebana sa taktiež hodí na čelo stola kde oproti nesedia hostia.

Kvety sú príjemným spestrením slávnostne prestretého stola.